2021. nov 28.

Fehér macaron

írta: Pálma Nyirő
Fehér macaron

Sziasztok! Ígértem, hogy megosztom veletek a fehér macaron készítésének módját. Ezt a receptet a neten találtam, nem magam kísérleteztem ki, viszont változtatnék azon, hogy a macaronokat sütés előtt száradásig állni hagynám. Ez azért fontos, hogy könnyebben megemelkedjen a sütőben és így lesz ‘talpuk’. Jó tanácsként annyit fűznék még hozzá, hogy amennyire csak lehet ragaszkodj a recepthez, mert így nagyobb eséllyel sikerül majd a kis apróság :)

image

/a képen: Burbon vaníilia ganache-val töltött fehér macaronok esküvőre/

Akkor lássuk mi is kell hozzá: 

80 g tojásfehérje
25 g cukor
100 g finomra darált mandula
100 g porcukor
100 g cukor
35 g víz

Elkészítés:

A macaronhoz szobahőmérsékletű öregített tojásfehérjét használjunk! Verjünk félkeményre 40 g tojásfehérjét 25 g cukorral. Közben készítsük el a szirupot. Tegyük fel forrni a 100 g cukrot 35 g vízzel és amint elérte a 110°C-ot (ezt maghőmérő híjn úgy értem el, hogy forrás után még 3-4 percig forraltam) vékony sugárban adjuk a félig felvert fehérjéhez és verjük addig, amíg ki nem hűl, ez körülbelül 10 percet vesz igénybe. A maradék 40 g tojásfehérjét keverjük az előzőleg leszitált mandula és porcukor keverékéhez, majd forgassuk bele a felvert tojásfehérjét. Melegítsük elő a sütőt 150°C-ra Nyomjuk ki a macaronokat vagy szilikonlapra vagy sütőpapírra és szárítsuk 13-15 percig, amennyiben nagyobbak akkor 17-18 percig.

Tegyük be a macaronokat az előmelegített sütőbe és résre nyitott sütőajtó mellett süssük. Első fázis mikor talpuk lesz, ha ez megvan ellenőrizzük, hogy mozognak-e. Egyet óvatosan éríntsünk meg és ha mozog akkor még 2-3 perc kell kb neki. Ellenőrizzük újra pár perc elteltével, és ha már nem mozog kész is van. Vegyük ki mielőtt megbarnul. Hagyjuk teljesen kihűlni, ezután könnyedén levehető majd a lapról.

A kész macaron héjakat töltsük és ragasszuk! Sok sikert hozzá! :)

És, ha bármi kérdés van csak írjatok ahogy eddig is :)

 

Enjoy! 

Szólj hozzá