2021. nov 28.

Bellini a pezsgőkrémes epres macaron

írta: Pálma Nyirő
Bellini a pezsgőkrémes epres macaron

Sziasztok! Ma egy olyan macaront mutatok be nektek, ami igazán méltó a macaron névhez, mivel minden ízében francia. Mint azt már tudjuk ez a kifinomult aprósüti ugyan Olaszországban készült először, és innen indult hódító útjára de igazán a franciák tették híressé. A 14-15, század derekán járunk, amikor a cukrászmesterség kedveltté válik és fejlődése szépen ível felfelé. Ezzel egyidőben a parfümök világa is virágzott, bár ez már sokkal régebbre nyúlik vissza a történelemben.. Az első illatosító szereket állítólag már az egyiptomi hölgyek is használták. A modernebb parfüm-kultúra kialakulásának egyik mérföldkövéhez viszont a XX. században landolunk, megszületett 1921-ben a Coco Chanel, Chanel N°5. Ez volt az az illatt, ami még a mai napig elkápráztatja a hölgyeket. És, hogy miért beszélek most a parfümökről? Mindjárt megtudjátok.. ;)

A francia Ladurée cukrászda mondhatni a leghíresebbek közé tartozik. Cukrászai már nem ma kezdték.. ;) Művészi módon készítik el színes csodáikat, mert ezek nem csak finomak, de igazán szemet gyönyörködtetőek is. A Ladurée természetesen macaronokat is készít. De még milyeneket! Egy szép napon két cukrásza összefogott és régi álmukat valósították meg azzal, hogy alkottak egy édes macaron ichlette illatot, amelyet parfümbe zártak és így született meg a Nina Ricci új illata a La Tentation de Nina! Wow! Igen éppen olyan finom ez a parfüm, mint a Ladurée macaronja, amelyet persze Nináról neveztek el ;) A parfüm ennek ellenére nem túlzottan édes, úgyhogy bátran lehet viselni, szerintem egy igazi különlegesség. A parfümről bővebben olvashatsz itt!

Ennek apropóján készítettem a következő macaronomat: a Bellini-t, ami egy pezsgőkrémes epres tölteléket kapott. A Bellini eredetileg egy barackos pezsgőkoktél, aminek létezik epres változata is, innen a név. A pezsgő igazi francia ital :) Mi sem illik jobban a Ladurée mesebeli világába. 

image

Íme a recept: 

a macaronhoz:

100gramm mandulaliszt

100gramm tojásfehérje (2 napig hűtöben érlelve)

200gramm porcukor

55gramm kristálycukor

ételfesték

a töltelékhez:

4db lapzselatin

75gramm cukor

3db tojás (szétválasztva)

100ml pezsgő

125gramm tejszín (jól lehűtött!)

1ek lime lé

2-3 szem eper

image

Elkészítés:

Szitáld át a mandulalisztet a porcukorral. A tojásfehérjét verd kemény habbá, de még mielőtt a végéhez érnél, add hozzá a kristálycukrot. Egy spatula segítségével óvatosan dolgozd össze a habot a lisztes keverékkel. Színezd kedved szerint. Én egy világos barackos színt használtam, szerintem a világosabb színek jobban illenek a témához.. Ajánlom a Wilton festékeket. Egy fogpiszkálót belemártva már színezheted is a masszát! És ez azért is jó, mert sütésálló!

Töltsd nyomózsákba! Nyomj 200as érme nagyságú halmokat a sütőlapra (inkább szilikon és abból is azt ajánlom, amelyiken ki vannak alakítva a körök illetve van súlya, így nem hullámosodik fel a sütés során!)

Hagyd megszáradni! Lehet hogy több órába telik, de ez nagyon fontos! Akkor jó amikor már nem ragad az ujjadhoz.

120-150 fokra előmelegített sütőben, nyitott ajtónál 10-12 perc alatt készre sül. Végig figyeld! Először megemelkedik, lesz talpa. Ezután kicsit megsül, de ha megérited még mozog. Ezután várj pár percet és már nem fog mozogni, akkor kész, veheted is ki. Hagyd teljesen kihűlni! Ez is nagyon fontos!

Készítsd el a krémet!

  1. A zselatint 10 percre hideg vízbe áztatjuk.
  2. A tojások sárgáját a cukorral, kézi mixerrel kb. 5 perc alatt krémesre keverjük. Hozzákeverjük a pezsgőt és a lime levet.
  3. A kicsavart zselatint felolvasztjuk, elkeverjük kb. 3 ek krémmel, majd a maradék krémhez keverjük. Kb. 10-15 percre hűtőbe tesszük.
  4. A tojások fehérjét és a tejszínt külön-külön kemény habbá verjük. Először a tejszínt, majd a tojásfehérjét a zselésedő krémhez keverjük.
  5. A krémet letakarva kb. 2 órára hűtőbe tesszük.

Fogj meg egy macaronhéjat és kend meg a krémmel. Helyezz rá egy vékony szelet epret, rá újra egy kis krémet majd egy másik macaronhéjat.

Tedd őket hűtőbe lefóliázva! Vagy egyétek meg :)) :P

image

 

Enjoy!

Szólj hozzá